“Een cadeau is pas goed, als de wereld er beter van wordt.”

 

Wij geloven dat de wereld beter wordt als we geven. Als we geven om onszelf, om elkaar en om de wereld. Met onze handgemaakte metalen beelden geven we Afrikaanse kunstenaars een toekomst, maar doen we ook ons best om de aarde niet onnodig belasten.

Maar wat is er dan aan de hand?

Ieder jaar gooien we als Nederlanders een heleboel geld en spullen weg. We denken namelijk te weinig na over de dingen die we kopen. In de kledingwinkel kopen we wat in de mode is. In de supermarkt kopen we wat we nodig hebben. In de huishoudwinkel wat we handig vinden. Veel daarvan is goedkoop omdat het niet in Nederland is gemaakt. De kwaliteit is vaak ver te zoeken en daardoor beland veel daarvan in de afvalbak.

Wat kan ik er dan aan doen?

Door bewuster te kopen, gooit u geen geld weg en houdt u geld over voor de dingen die er écht toe doen. Geven kan natuurlijk op verschillende manieren. Een cadeau is er één, maar u kan ook iemand helpen of een oprecht compliment geven. Denk eens aan de laatste grote opruiming in huis, wat heeft u gehouden en wat heeft u weggedaan? Het zijn vaak de spullen met een verhaal of met een persoonlijke herinnering die uiteindelijk overblijven. Misschien wel dat horloge wat u kreeg van vader, die ring van moeder. Of u heeft iets gekocht ter herinnering aan een mooie reis. Het zou toch veel mooier zijn als we onze spullen bewuster zouden kopen?

Maar wat doen jullie er aan?

1. Als mooievogels.nl zorgen we ervoor dat onze kunstenaars hun eigen familie kunnen voorzien van voldoende eten en drinken, daarnaast kunnen ze hun eigen bedrijf professionaliseren. Door zelf metalen beelden te kunnen maken en te verkopen worden ze minder afhankelijk van het systeem. Dit voorkomt dat ze ‘gedwongen’ worden te profiteren van corruptie.

 

2. We hergebruiken metaal. Metaal is van zichzelf geen duurzaam materiaal, het kost verschrikkelijk veel energie om ijzer te winnen en te smelten. Voor de metalen beelden wordt daarom geen ijzer geproduceerd, maar gebruiken we restmateriaal. Hierdoor voorkomen we dat het op de vuilnisbelt blijft liggen. Zelf hebben we beelden in de tuin die er al minstens 10 jaar staan. We hopen dat u er minstens net zolang van geniet.