Een tuinbeeld past in elke tuin! Er zijn namelijk veel verschillende soorten beelden voor in de tuin. Bij het kopen van een tuinbeeld moet u wel op een aantal dingen letten:

 • type beeld (bijvoorbeeld een beeld van een dier of mens, een abstracte vorm of fontein)
 • materiaalkeuze (bijvoorbeeld beton, metaal, natuursteen, versteend hout, plastic)
 • de grootte van het object (in verhouding tot uw tuin)
 • hoe past het tuinbeeld bij andere tuinelementen, zoals waterpartijen

Welke type tuinbeelden passen bij welke tuinstijl?

Of u voor een abstract of figuratief beeld kiest, is natuurlijk helemaal aan u. Net als de keuze voor een beeld van een mens of dier - en of u een fontein wilt plaatsen. Het hangt helemaal van uw eigen stijl en smaak af. Wel passen sommige beelden beter bij bepaalde tuinstijlen. Daarom hieronder vijf tips:

 1. Abstracte sculpturen passen goed in een moderne tuin.
 2. Ook beelden van mensen passen vaak goed in een moderne tuin.
 3. Beelden van vogels en andere kleine dieren passen in veel soorten tuinen, waaronder moderne tuinen, klassieke tuinen, kleine stadstuinen, bostuinen, mediterrane tuinen, boerderijtuinen en kindvriendelijke tuinen.
 4. Kies bij een grotere boerderijtuin voor grotere beelden van boerderijdieren.
 5. Fonteinen en waterpartijen passen goed in watertuinen en Japanse tuinen, maar ook in boerderijtuinen en mediterrane tuinen.

Niet ieder beeld past in elke tuinstijl, bij deze een paar tips

Waar moet ik op letten als het gaat om het materiaal van tuinbeelden?

Naast het type beeld is ook het materiaal waarvan het beeld gemaakt is belangrijk bij het kiezen van uw tuinbeeld. Tuinbeelden moeten van materiaal gemaakt zijn dat bestand is tegen de weersomstandigheden. Daarnaast is het goed om te kiezen voor materiaal dat past bij uw tuinstijl. Daarom hieronder drie tips voor het kiezen van het juiste materiaal bij uw tuinstijl:

 1. Natuurlijke materialen als (versteend) hout, riet, bamboe en rotan passen goed bij tuinen met een natuurlijke uitstraling, zoals ecotuinen, bostuinen, natuurlijke tuinen en boerderijtuinen.
 2. Metalen en legeringen zoals ijzer, staal en brons passen goed in moderne tuinen, kleine stadstuinen en hippe loungetuinen.
 3. Natuursteen en aardewerk passen goed in klassieke, romantische tuinen, wellnesstuinen en mediterrane tuinen.

Hierboven gaat het vooral om de uiterlijke aspecten van de verschillende materialen. Maar u moet ook rekening houden met de andere aspecten van de materialen waar een tuinbeeld van is gemaakt. Daarom bespreken we hieronder van een aantal materialen hoe u deze onderhoudt, wat de risico’s zijn en of de materialen duurzaam zijn.

 

Het materiaal van een tuinbeeld bepaald natuurlijk voor een groot gedeelte de sfeer, maar hou ook rekening met risico's en duurzaamheid

 

Beton

Veel tuinbeelden zijn gemaakt in (giet)beton. Bijvoorbeeld: ornamenten, dierenfiguren, zuilen, waterpartijen en fonteinen. Tuinbeelden van beton kunnen goed tegen de invloeden van het weer. Ze zullen niet snel slijten. Wel kan er algengroei ontstaan op het beeld. Beton heeft een lange levensduur. Het is samengesteld uit natuurlijke grondstoffen, die vaak op korte afstand ruim voorradig zijn én gerecycled kunnen worden. Een duurzame keuze dus. Een nadeel van betonnen tuinbeelden is dat er vaak wordt gewerkt met gietmallen. Uw beeld is dus niet uniek, het wordt ontelbaar vaak gegoten. Daardoor is de prijs voor het tuinbeeld relatief laag. Een ander nadeel is dat grotere betonnen beelden zwaar zijn, waardoor u het beeld niet makkelijk verplaatst.

+ lange levensduur

+ duurzaam

+ relatief goedkoop

- algengroei

- niet uniek

- zwaar in gewicht

 

Betonnen tuinbeelden gaan lang mee, maar worden in grote hoeveelheden geproduceerd en zijn erg zwaar

 

Fiberclay

Fiberclay wordt gemaakt van glasvezel en klei. Het materiaal is erg sterk, duurzaam en milieuvriendelijk. Het lijkt qua uiterlijk op steen of beton, maar is een stuk lichter. Daarnaast zijn tuinbeelden van fiberclay weersbestendig. Wel moet u een beeld van dit materiaal bij vorst naar binnen halen, of beschermen met bubbelplastic. Omdat fiberclay een geverfd materiaal is, is enig onderhoud noodzakelijk. Het beeld blijft extra mooi als u het beschermt met een laag blanke lak. Dit voorkomt ook algenvorming. Beelden in fiberclay zijn over het algemeen niet heel duur.

+ sterk en duurzaam materiaal

+ licht in gewicht

+ milieuvriendelijk

+ relatief goedkoop

- niet uniek

- niet volledig vorstbestendig

- enig onderhoud is noodzakelijk

 

Fiberclay lijkt op beton maar is lichter en duurder

 

Natuursteen

Ook natuursteen wordt vaak gebruikt voor tuinbeelden. Voordelen van natuursteen zijn de luxe uitstraling en lange levensduur. Het nadeel is dat de beelden broos en gevoelig zijn. Ze hebben veel onderhoud nodig en zijn niet krasbestendig. Ook is een tuinbeeld van natuursteen zwaar. Daarnaast zijn beelden van natuursteen relatief duur. Wel is natuursteen duurzaam; de steen wordt gebruikt zoals hij in de natuur gevonden wordt. Bovendien heeft het beeld een lange levensduur.

+ luxe uitstraling

+ lange levensduur

+ duurzaam

+ uniek

- veel onderhoud nodig

- niet krasbestendig

- relatief duur

- zwaar in gewicht

 

Natuursteen wordt handmatig bewerkt en levert daardoor een uniek beeld op, het zijn vaak wel ontzettend zware beelden

 

Versteend hout of fossiel hout

Versteend hout of fossiel hout, is hout dat miljoenen jaren oud is. Na het afsterven van de boom zijn de vorm en structuur van de houtcellen omgezet in kwarts. Versteend hout heeft vaak nog de kleuren van hout, denk aan: diverse tinten geel, oranje, rood, bruin en zwart. Het heeft een mooie natuurlijke uitstraling en komt daardoor goed tot recht in veel tuinen. Ook is het materiaal duurzaam. In tegenstelling tot gekapt hout, gaat het hier om hout van een boom die al jaren dood is. Beelden van versteend hout zijn altijd uniek, omdat elk stuk hout uniek is. Het materiaal is zeldzaam en daarom relatief duur. Daarnaast zijn beelden van versteend hout vaak erg zwaar.

+ natuurlijke uitstraling

+ uniek

+ duurzaam

- relatief duur

- zwaar

 

Versteend hout heeft een prachtige natuurlijke uitstraling

 

Plastic

Veel tuinwinkels verkopen tegenwoordig ook plastic tuinbeelden. Deze zijn vaak veel goedkoper dan tuinbeelden van andere materialen. Ook wegen ze niet veel. Toch raden wij af om plastic tuinbeelden te kopen. Plastic tuinbeelden zijn niet milieuvriendelijk, vanwege de grondstoffen die nodig zijn om plastic te maken. Daarnaast blijven plastic beelden niet lang mooi. De beelden zijn niet uniek en hebben doorgaans een wat kitscherige uitstraling.

+ goedkoop

+ licht in gewicht

- niet duurzaam

- geen lange levensduur

- niet uniek

- kitscherige uitstraling

 

Een klassieke tuinkabouter is niet iets wat we aanraden, ze gaan vaak maar kort mee en zijn niet duurzaam

 

Metaal

Metalen sculpturen, metalen beelden of metalen figuren zijn een mooie toevoeging voor uw tuin. Metalen beelden hebben een eigenzinnige uitstraling en gaan lang mee. De kleur van sommige metalen kan door zure regen wat veranderen, maar daar worden de beelden vaak alleen maar mooier van. Houdt u hier niet van? Onderhoud de beelden dan door de roest eraf te halen en het beeld te lakken. Metaal is minder zwaar dan beton. U verplaatst grotere beelden daarom makkelijker zelf. Ook zijn metalen beelden unieker dan betonnen beelden. Metaal is van zichzelf niet duurzaam. Het kost veel energie om ijzer te winnen en te smelten. Wilt u toch voor duurzaam en natuurvriendelijk gaan? Kies dan voor tuinbeelden die zijn gemaakt van gerecyclede metalen.

+ unieke uitstraling

+ relatief goedkoop

+ licht in gewicht

+ lange levensduur
+ eenvoudig in onderhoud

- meestal niet duurzaam (tenzij u voor gerecyclede metalen kiest)

 

Metalen beelden zijn mits goed afgelakt een uitstekende keus voor in de tuin en gaan erg lang mee

 

 

Wat maakt de tuinbeelden van mooievogels.nl eerlijk en duurzaam?

Bij mooievogels.nl verkopen we prachtige unieke tuinbeelden, met hart voor mens, dier en natuur. Hoe doen wij dat?

 • Onze kunstenaars in Afrika maken unieke beelden waarop u niet snel bent uitgekeken
 • Onze kunstenaars recyclen metaal en gebruiken restijzer
 • Onze beelden zijn van hoge kwaliteit en hebben een lange levensduur
 • Onze kunstenaars krijgen een eerlijke prijs en werken onder veilige werkomstandigheden

Unieke beelden

Koopt u een beeld in een tuinwinkel, dan weet u dat er van dat beeld nog honderden anderen zijn. Dit geldt niet voor onze beelden. Alle beelden die wij verkopen, zijn handgemaakt. Koopt u een beeld bij ons, dan is deze dus altijd uniek: niemand heeft hetzelfde beeld als u. Zo weet u zeker dat u écht iets bijzonders in uw tuin heeft staan.

Lange levensduur

Onze beelden gaan lang mee. Ze zijn zo bewerkt dat ze goed tegen de Nederlandse weersomstandigheden kunnen. Staat uw tuinbeeld langer in de tuin, dan kan het door de weersinvloeden een zogenaamde patinalaag krijgen. Dit is een prachtige roodbruine gloed, die uw tuinbeeld een ‘vintage’ uitstraling geeft. Houdt u hier niet van? Onderhoud het beeld dan door de roestlaag te verwijderen en het beeld opnieuw te lakken.

Bij huis- en tuindecoratie kiezen veel mensen voor goedkope producten, die op dit moment ‘trendy’ zijn. Zijn ze op het beeld of de versiering uitgekeken? Dan gaat het weer de prullenbak in! Wij vinden dat zonde. Daarom moedigen wij mensen aan om goed na te denken voordat ze tuindecoratie kopen. Liever één keer iets goeds kopen, dan elk jaar iets nieuws, vinden wij. Op onze bijzondere beelden raakt u niet snel uitgekeken. Zelf hebben wij een aantal beelden al meer dan 10 jaar in de tuin staan! Hopelijk geniet u net zo lang van uw aankoop.

Restijzer

De meeste metalen zijn van zichzelf niet duurzaam. Zo kost het ontzettend veel energie om ijzer te winnen en om te smelten tot beelden. Daarom maken onze Afrikaanse kunstenaars gebruik van gerecycled metaal en restijzer. Met andere woorden: de beelden worden gemaakt van ijzer dat anders op de vuilnisbelt zou blijven liggen. Zo slaan we twee vliegen in één klap: de vuilnisbelt neemt af én er hoeft geen nieuw ijzer gewonnen te worden. Met een ijzerguillotine snijden de kunstenaars olievaten, hekwerk, plaatmetaal, auto-onderdelen en ander restmateriaal in de juiste vorm. Deze onderdelen lassen ze aan elkaar tot kleine of grote vogels en andere dieren. In Nederland worden de vogels afgewerkt met een blanke lak. Dit geeft een mooie glans en zorgt ervoor dat de beelden zonder problemen in de tuin kunnen staan.

Eerlijke prijs en veilige werkomstandigheden

Veel huis- en tuindecoratie die in Nederland te koop is, is goedkoop. Meestal omdat het in verre landen is gemaakt, door mensen die daar weinig geld voor krijgen. Dat vinden wij oneerlijk. Daarom geven wij onze Afrikaanse kunstenaars een eerlijke prijs. Zo kunnen de kunstenaars eten kopen voor hun familie én hebben ze ruimte om hun bedrijf uit te bouwen, personeel aan te nemen en te professionaliseren. Doordat de kunstenaars een eerlijke prijs krijgen, kunnen ze hun werkplaats ook veiliger maken. Koopt u een tuinbeeld van mooievogels.nl? Dan draagt u bij aan eerlijke handel! Fijn om te weten, toch?

Ons assortiment

Kortom, wilt u tuindecoratie die past bij uw tuinstijl, die duurzaam is en waarvoor de kunstenaars een eerlijke prijs krijgen? Of bent u op zoek naar een uniek cadeau voor iemand met hart voor duurzaamheid en eerlijke handel? Dan zijn de beelden van mooievogels.nl bij uitstek geschikt! Bekijk ons volledige assortiment hier.