De lente komt eraan! Tijd dus om uw tuin in orde te maken. Dan kunt u straks lekker van het zonnetje genieten in uw prachtige tuin.

 

Heeft u al een tuinstijl en beplanting uitgekozen en tuinmeubelen gekocht, maar zoekt u nog een manier om uw tuin écht eigen te maken? En wilt u een tuin die net even anders is dan die van de buren? Dan is het tijd om tuindecoratie te kiezen die past bij uw tuinstijl! Wij helpen u graag met wat inspiratie.

 

Daarom ontdekt u in dit artikel:

 • Hoe u tuindecoratie kiest die bij uw tuin past.
 • Welke tuinbeelden passen bij welke tuinstijlen.
 • Wat de voor- en nadelen zijn van bepaalde materialen tuindecoratie.
 • Hoe u ervoor zorgt dat uw tuindecoratie mooi blijft.
 • Waar u op moet letten voor duurzame tuindecoratie.

Waarom zou u tuindecoratie aanschaffen?

Maar eerst… waarom zou u eigenlijk tuindecoratie aanschaffen? Veel mensen letten bij het inrichten van hun tuin vooral op dingen als beplanting, bestrating en tuinmeubelen. Dit zijn natuurlijk belangrijke elementen voor een mooie tuin, maar minstens net zo belangrijk is de decoratie! Waarom tuindecoratie zoveel verschil maakt?

 1. Tuindecoratie maakt uw tuin eigen. In Nederland lijken veel tuinen op elkaar. Met unieke tuindecoratie geeft u eenvoudig een persoonlijk tintje aan uw tuin.
 2. Tuindecoratie maakt de tuin ‘af’. Met tuindecoratie zet u de puntjes op de i.
 3. Is uw tuin nog wat leeg? Met tuindecoratie vult u uw tuin makkelijk op.
 4. Met tuindecoratie fleurt uw tuin op. Zeker in de winter, als niet alle planten en bloemen er even mooi bij staan.
 5. Tuindecoratie bepaalt het karakter van uw tuin. Kies dus voor tuindecoratie die bij u en uw tuinstijl past.

 

Beschutte zitplek in de tuin

Een mooie tuin, maar tuindecoratie zou deze tuin veel persoonlijker maken!

Welke tuinstijlen zijn er en welke tuindecoratie past bij welke tuinstijl?

Er zijn veel verschillende soorten tuinstijlen. Benieuwd onder welke tuinstijl uw tuinontwerp valt? Hieronder bespreken we de kenmerken van 16 verschillende tuinstijlen: van een Hollandse tuin tot een Engelse ‘cottage garden’, van een mediterrane tuin tot Japanse tuin en van een stadstuin tot bostuin. Ook vertellen we kort wat voor tuindecoratie of tuinaccessoires bij elke tuinstijl passen.

1. Tuindecoratie voor de klassieke, romantische tuin

De klassieke, of romantische tuin is een strakke tuin met duidelijke lijnen. Belangrijk bij deze tuin is het lijnenspel. De indeling van deze tuin is vaak gespiegeld, met een duidelijk middelpunt. Klassieke tuinen herkent u ook aan de rustige bestrating en natuurlijke tinten. U ziet er strakke hagen in verschillende snoeivormen. Toch is de klassieke tuin niet alleen strak. Vaak ziet u er grote planten en bloemen. Meestal in combinatie met wat kleinere zomerbloeiers en kruidenplanten. Rozenstruiken, hortensia’s, lelies en bogen benadrukken de romantische sfeer van de tuin.

 

Tuindecoratie en tuinaccessoires

Door de gespiegelde opzet van de tuin en de zichtlijnen, kijkt u automatisch naar het middelpunt. Daarom is dit een geschikte plek voor tuindecoratie. Denk bijvoorbeeld aan een fonteintje, een prieeltje of een mooi klassiek beeld. Hebt u een kleine tuin? Kies er dan voor om in dit middelpunt het terras te plaatsen. Ook in de rest van uw tuin kunt u tuindecoratie toevoegen, zoals: 

 • stenen bloempotten en glazen vazen
 • een gietijzeren vuurkorf
 • een grote stenen barbecue

Let op: kies liever niet voor decoratie in felle kleuren. Dit leidt af van de eenvoud, rust en natuurlijke uitstraling van de tuin.

2. Tuindecoratie voor de moderne, strakke tuin

Een moderne tuin heet ook wel een ‘strakke tuin’. De lijnen van het huis worden doorgetrokken in de tuin. De woning en de tuin zijn zo één geheel en stralen rust uit. Deze tuinstijl is overzichtelijk en heeft een strakke vormgeving, gladde materialen en een minimalistische uitstraling. De moderne tuin heeft weinig onderhoud nodig. Daarom is het grootste deel van de tuin voorzien van bestrating. Door te kiezen voor grote tegels wordt het aantal voegen – spleetjes tussen de tegels waar onkruid kan groeien – beperkt. De beplanting in deze tuin heeft weinig verzorging nodig en staat vaak in strakke bloembakken.

 

Tuindecoratie en tuinaccessoires

Omdat beplanting geen grote rol speelt, zijn moderne tuindecoraties vaak de blikvangers in deze tuin. Dit kan van alles zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

 • waterornamenten
 • abstracte sculpturen
 • beelden van dieren of mensen
 • kunstvoorwerpen

De tuindecoraties moeten passen bij de architectuur én inrichting van de woning. De tuinbeelden moeten opvallen, maar tegelijk naadloos aansluiten op hun omgeving. Ook moet de decoratie van duurzaam, onderhoudsvrij materiaal zijn en van goede kwaliteit.

3. Tuindecoratie voor de Japanse tuin

Een Japanse tuin is een traditionele tuin die rust, evenwicht en kalmte uitstraalt. De tuin heeft natuurlijke, organische vormen en een mooi evenwicht tussen begroeiing en open ruimte. In deze tuin speelt water een belangrijke rol. Vaak zien we één of meer kleine vijvers met een houten bruggetje. Om de vijver(s) vindt u rotsen. Voor paden en terrassen kiest u voor natuurlijke materialen, zoals keitjes, vlonders en grind. De beplanting is het hele jaar groen, zoals de Ginkgo en de Rododendron. Ook mag bamboe natuurlijk niet ontbreken.

 

Tuindecoratie en tuinaccessoires

Japanse ornamenten geven de tuin een bijzondere uitstraling. Een paar voorbeelden van Japanse ornamenten zijn:

 • een ishidôrô (een uit natuursteen gehakte lantaarn)
 • een grote zwerfkei met een holte waar water in blijft staan
 • een tsukubai (waterbassin)
 • een boeddhabeeld
 • pagodes
 • Japanse kunst en antiek

4. Tuindecoratie voor de mediterrane tuin

Vakantie in eigen tuin: dat is waar u met een mediterrane tuin voor wilt zorgen. De tuin heeft een dynamische indeling met natuurlijke, ronde vormen en vrolijke kleuren. Er worden, als hier plek voor is, meerdere terrassen geplaatst - zowel in de zon als in de schaduw. Ook zien we in deze tuin vaak diverse waterpartijen. Als beplanting kiest u voor exotische bomen en bloemen. Denk bijvoorbeeld aan de olijfboom, vijgenboom, eucalyptusplant, lavendelplant, citrusplant en hyacint. Ook druivenranken passen goed bij deze tuin.

 

Tuindecoratie en tuinaccessoires

Decoratie versterkt de mediterrane sfeer van uw tuin. Het leuke aan deze tuinstijl is dat u met de decoraties alle kanten op kunt: gebruik allerlei objecten in verschillende (sprekende) kleuren en materialen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • kleurrijke potten en vazen
 • kleurrijke kleden en kussens
 • hangende lantaarns
 • grote stenen kruiken
 • een grote vuurkorf

5. Tuindecoratie voor de kleine stadstuin

De stadstuin is vaak een wat kleinere tuin. Het is een groene oase in een drukke stad. In een stadstuin legt u niet veel tegels, om het zogenaamde ‘hitte-eilandeffect’ tegen te gaan. De tuin heeft strakke lijnen van binnen naar buiten, waardoor hij rust uitstraalt. De tuin lijkt groter en dynamischer door groene planten af te wisselen met kleurrijke bloemen. Daarnaast werkt men in een kleine stadstuin vaak in de hoogte. Denk bijvoorbeeld aan een mooie klimop tegen de schutting of beplanting in een verticaal frame. Ook kiezen veel mensen voor een klein terras, eventueel met terrasverwarming, om ook in de winter van de heerlijke stadstuin te genieten.

 

Tuindecoratie en tuinaccessoires

In een kleine stadstuin kunt u eigenlijk alle soorten tuindecoratie en tuinaccessoires toepassen. Maar vanwege de beperkte ruimte, is het niet aan te raden om te kiezen voor grote waterornamenten of sculpturen. Wel kunt u denken aan:

 • een vuurkorf
 • houten kratten om tuinkussens en gereedschap in op te bergen
 • kleurrijke kussens en kleden
 • een tuinschilderij of tuinposter
 • mooie tuinbeelden

Door verschillende tuinaccessoires te combineren, wordt uw groene paradijs een unieke buitenruimte om van te genieten.

6. Tuindecoratie voor de bostuin

De bostuin is, u raadt het al, gebaseerd op de uitstraling van een bos. In deze tuin spelen gespiegelde lijnen geen rol. In plaats daarvan heeft deze tuin een natuurlijke uitstraling. U vindt in deze tuin een mooie mix van bomen, struiken, schaduwplanten en waterpartijen. Bij een bostuin kiest u niet voor bestrating, maar voor smalle paadjes van natuurlijke materialen zoals houtsnippers of schelpjes. Een bostuin is dé tuin voor de natuurliefhebber. De tuin geeft een gevoel van rust en geborgenheid. Ook komen er allerlei dieren op de verschillende planten, bomen en bloemen af.

 

Tuindecoratie en tuinaccessoires

Heeft u een bostuin? Kies dan niet voor plastic tafels en stoelen of hippe gekleurde kleden en kussens. Kies in plaats daarvan voor natuurlijke materialen zoals hout, bamboe, riet en rotan. U kunt uw tuindecoratie ook gebruiken om bepaalde dieren naar uw tuin te lokken, zoals vogels en eekhoorns. Leuke ideeën voor het versieren van uw bostuin:

 • een houten hok voor uw haardhout
 • houten vogelhuisjes en voederstations voor eekhoorns
 • rieten tuinstoelen en -tafels
 • een grote stenen barbecue
 • beelden van dieren die in uw tuin voorkomen, zoals vogels en insecten

7. Tuindecoratie voor de ecotuin

De ecotuin is de tuin bij uitstek voor mensen die houden van duurzaamheid. Bij de aanleg van deze tuin gebruikt u natuurlijke en duurzame materialen. Door een grote moestuin aan te leggen, kunt u uw eigen groente en fruit verbouwen. Insecten spelen een grote rol in het ecosysteem van deze tuin. De komst van bepaalde insecten, zoals bijen, wordt aangemoedigd. Er zijn ook insecten die u liever niet in uw tuin hebt, omdat ze schadelijk zijn voor uw planten. In plaats van te kiezen voor schadelijke insecticiden, kiest men in deze tuin voor natuurvriendelijke oplossingen. Door vogelhuisjes en vogelvoeders te plaatsen, trekt u vogels aan die als natuurlijke beschermers dienen. En door goudsbloemen en zonnebloemen te planten, trekt u lieveheersbeestjes en gaasvliegen aan die bladluizen eten.

 

Tuindecoratie en tuinaccessoires

Zoekt u naar tuindecoraties voor uw ecotuin? Kies dan voor natuurlijke en duurzame materialen, zoals hout, bamboe, riet en rotan. U kunt uw tuindecoratie ook gebruiken om bepaalde dieren naar uw tuin te lokken, zoals vogels en insecten. Denk bijvoorbeeld aan:

 • een bijenhotel en/of insectenhotel
 • vogelhuisjes, voederplaatsen en waterschalen 
 • tafels en stoelen van gerecycled hout of resthout
 • tuinbeelden gemaakt van natuurlijke of gerecyclede materialen

8. Tuindecoratie voor de boerderijtuin of landelijke tuin

Een boerderijtuin of landelijke tuin heeft een natuurlijke uitstraling, eenvoud en rust. In deze tuin ziet u vaak rijen van hagen, struiken en grindpaden. Ook bomen mogen in deze tuin niet ontbreken. Denk bijvoorbeeld aan een eik, berk, linde, plataan of wilg. De tuin heeft een stijlvolle schutting. In de vaak wat grotere tuin mogen mooie waterpartijen niet ontbreken. Ook is er vaak ruimte voor een groot terras, een speelplek voor de kinderen, een moestuin en nog veel meer.

 

Tuindecoratie en tuinaccessoires

Een boerderijtuin of landelijke tuin is bij uitstek geschikt voor grotere tuindecoraties. Door de juiste tuindecoratie te plaatsen versterkt u het boerderijgevoel. Leuke decoratie voor deze tuin is bijvoorbeeld: 

 • een hooibaal
 • een oude kruiwagen als bloempot
 • een regenton of authentieke waterput
 • kleedjes en kussentjes in geruite print
 • beelden van boerderijdieren, zoals een koe of een schaap

9. Tuindecoratie voor de loungetuin

De loungetuin is ingericht met als belangrijkste doel: een plek bieden om te ontspannen. Belangrijk in de loungetuin is een mooi (eventueel verwarmd) terras, een overkapping en natuurlijk een comfortabele bank of stoelen. Een loungetuin is onderhoudsvriendelijk: de tuin moet ontspanning bieden, in plaats van extra werk geven. Daarom staan er onderhoudsarme planten als de geranium, de epimedium en de liriope. Daarnaast kleden bloembakken het terras aan. Hiervoor kiest u voor kleurrijke en geurende planten als lavendel, tijm, zonnehoed en perzikkruid.

 

Tuindecoratie en tuinaccessoires

Tuindecoraties en tuinaccessoires zijn een geschikte manier om uw loungetuin op te vrolijken en het ontspanningselement te benadrukken. Denk bijvoorbeeld aan:

 • een hangmat
 • een schommelstoel
 • een vuurkorf
 • grote kleurrijke kussens
 • stijlvolle beelden

10. Tuindecoratie voor de kindvriendelijke tuin

Heeft u kinderen of kleinkinderen? Dan is uw tuin waarschijnlijk kindvriendelijk ingericht. In een kindvriendelijke tuin krijgen kinderen de ruimte om veilig te spelen. Tegelijk is dit ook een ruimte waar de ouders lekker tot rust komen. Deze tuin heeft een zachte ondergrond, bijvoorbeeld van (kunst)gras. Er zijn ook een aantal schaduwrijke plekken. Dan kunnen de kinderen buitenspelen zonder te verbranden in de zon. Ook heel belangrijk: een goede schutting, zodat de kinderen niet ongemerkt de straat op lopen. In deze tuin vindt u natuurlijk geen giftige planten of planten met een irriterende werking op de huid. Een vijver kan heel gevaarlijk zijn als u jonge kinderen heeft. Bij deze tuinstijl zien we daarom eerder kunstwerken waar water later langs of doorheen stroomt.

 

Tuindecoratie en tuinaccessoires

In een kindvriendelijke tuin plaatst u, indien mogelijk, speeltoestellen met schommels en glijbanen. Ook een tuinhuisje of (veilige) boomhut is voor jonge kinderen erg leuk! Tuindecoratie is een leuke toevoeging voor u en uw kinderen. Bij een kindvriendelijke tuin passen bijvoorbeeld:

 • luxe kussens en kleden 
 • kleurrijke bloempotten
 • beelden van dieren die de fantasie van de kleintjes prikkelen
 • vogelhuisjes en voederplaatsen
 • bloempotten gemaakt van te klein geworden tuinlaarzen

11. Tuindecoratie voor de wellnesstuin

Een wellnesstuin wekt het luxe en ontspannen gevoel van wellness op in de eigen tuin. De tuin is een plek om u terug te trekken uit het drukke bestaan. Even een momentje voor uzelf. De tuin heeft rustgevende beplanting en bestrating en een aantal wellnessfaciliteiten, zoals een privézwembad of jacuzzi. De kleuren in de tuin zijn blauw, groen en paars. Deze kleuren helpen u ontspannen, evenwicht en harmonie vinden en stralen rijkdom en luxe uit. Ook gebruikt u natuurlijke materialen, zoals hout, keramiek en natuursteen.

 

Tuindecoratie en tuinaccessoires

In een wellnesstuin kiest u niet voor felle kleuren en hippe printjes. Dit verstoort de rust. Ook kiest u niet voor plastic tuinbeelden en plastic versiering. Dit doet af aan het gevoel van luxe dat u wilt creëren. In plaats daarvan kiest u voor natuurlijke materialen in rustige kleuren. Voor tuindecoratie kunt u denken aan:

 • mooie natuurstenen
 • beelden in versteend hout
 • een buitenkachel of vuurkorf
 • comfortabele ligstoelen met zachte kussens

12. Tuindecoratie voor de Engelse ‘cottage garden’

De ‘cottage garden’ of ‘cottage-tuin’ draait volledig om beplanting. De tuin wordt zo rijk mogelijk beplant. Overal in de tuin staan kleurrijke bloemen, planten en bomen. De tuin heeft een romantische uitstraling met slingerende paadjes, houten bankjes en prachtige prieeltjes. Ook kiest u voor een mengeling aan sierplanten en eetbare planten, kruiden en fruitbomen.

 

Tuindecoratie en tuinaccessoires

In een ‘cottage garden’ geldt maar één regel: er zijn geen regels. Ook als het gaat om de tuindecoratie en accessoires kunt u veel kanten op. Leuke decoratie-ideeën zijn bijvoorbeeld: 

 • een oude kruiwagen als bloembak
 • een betonnen tuinbeeld bedekt met mos
 • (oud) tuingereedschap 
 • verschillende kleurrijke lantaarns 
 • een regenton 

13. Tuindecoratie voor de diervriendelijke tuin

Dit type tuin is helemaal ingericht voor dieren: of dit nu huisdieren of wilde dieren zijn.  Uiteraard plant u in deze tuin geen planten die giftig zijn voor uw huisdier of dieren die u graag in uw tuin ziet. De vingerhoedskruid en het lelietje-van-dalen zijn voorbeelden van populaire tuinplanten die zeer giftig zijn voor mensen en dieren. Maar ook de Rhododendron en de lelie zijn giftig. Andere bloemen en planten zijn juist heel bevorderlijk voor een diervriendelijke tuin. Zo kunt u bloemen plaatsen die nuttige insecten aantrekken. Zo trekken zonnebloemen bijen en vlinders aan. Vogels trekt u aan met vogelvoederstations, vogelhuisjes en waterschalen. Ziet u graag egels in uw tuin? Laat in de herfst de bladeren liggen, maak een nestje van hooi, mos en stro of leg egelvoer in voederbakjes.

 

Tuindecoratie en tuinaccessoires

In een diervriendelijke tuin zijn ook de tuindecoratie en tuinaccessoires gericht op het verwelkomen van allerlei soorten dieren in uw tuin. Denk bijvoorbeeld aan:

 • een vogelhuisje en een vogelvoederstation
 • een waterschaal en/of waterpartij
 • een eekhoornvoederplaats
 • een egelnestkast

14. Tuindecoratie voor de natuurlijke tuin

De natuurlijke tuin lijkt op de ecotuin. Maar een natuurlijke tuin is niet alleen zo milieuvriendelijk mogelijk, u laat de natuur ook zoveel mogelijk haar eigen gang gaan. Planten en dieren krijgen in deze tuin alle vrijheid om te leven. Geen strakke lijnen dus; deze tuin moet natuurlijk groeien. In tegenstelling tot een moderne of klassieke tuin, ziet deze tuin er juist niet aangelegd uit. Wilt u dat uw natuurlijke tuin het hele jaar mooi is? Kies dan voor een bladvaste (wintergroene) plant. Inheemse planten hebben de voorkeur. Deze planten trekken insecten aan en zorgen voor balans in uw tuin. Eventuele paden maakt u van natuurlijke materialen, zoals schelpjes en houtsnippers. U creëert als het ware een wild natuurgebied in uw eigen tuin. Een groot voordeel: de natuur doet het werk voor u!

 

Tuindecoratie en tuinaccessoires

Bij een natuurlijke tuin past tuindecoratie van natuurlijke materialen. Voeg geen materialen toe die niet van natuurlijke afkomst zijn.

De volgende tuindecoratie en accessoires passen zeker in een natuurlijke tuin:  

 • een vuurplaats
 • een boomhut
 • een compostbak
 • tuinbeelden gemaakt van natuurlijke materialen, zoals natuursteen en versteend hout
 • Wilt u graag veel dieren in uw tuin? Help de natuur dan een handje door het plaatsen van voederstations voor vogels, eekhoorns en egels.

15. Tuindecoratie voor de Hollandse tuin

U denkt misschien dat elke tuin in Nederland een ‘Hollandse tuin’ is, maar dat is zeker niet zo. Een Hollandse tuin is een specifieke stijl tuin. De tuin heeft strakke, duidelijke lijnen en weelderige beplanting. Lage hagen delen de tuin op in verschillende delen. Door te variëren in hoogte met verschillende bomen, struiken en planten, krijgt de tuin een dynamische uitstraling. Ook een vijver past goed in een Hollandse tuin.

 

Tuindecoratie en tuinaccessoires

Een Hollandse tuin is een echte no-nonsense tuin. Overdreven veel tuindecoratie en tuinaccessoires passen daarom niet in deze tuin. De decoratie die u plaatst moet een rustige, eenvoudige uitstraling hebben, bijvoorbeeld: 

 • enkele in het oog springende siervazen
 • houten tuinmeubelen
 • enkele sobere tuinlantaarns
 • een oude regenton die u gebruikt als plantenbak

16. Tuindecoratie voor de watertuin

In een watertuin is water in overvloed aanwezig. Deze tuin staat vol met fonteinen, vijvers, meertjes, watervallen, stromende beekjes en andere speelse waterpartijen. Ook de beplanting en de bestrating staat volledig in het teken van de waterpartijen. Door bruggetjes, stapstenen, vlonders en terrassen krijgt de tuin een speels effect. De verschillende waterbronnen trekken veel verschillende dieren aan, zoals kikkers, salamanders, insecten, vogels en kleine zoogdieren. Kortom, de watertuin is heel mooi om te zien en maakt de plaats waar u woont extra levendig. Zowel mensen als dieren komen graag in deze tuin.

 

Tuindecoratie en tuinaccessoires

Ook de decoratie en accessoires in de watertuin draaien om water. Denk aan:

 • vogeldrinkschalen in verschillende groottes en hoogtes
 • ouderwetse houten regentonnen
 • mooie grote sierstenen voor langs de vijver
 • vijverdecoratie

Kan ik tuinstijlen combineren?

U kunt natuurlijk ook verschillende tuinstijlen combineren. Een stadstuin kunt u inrichten als moderne tuin. Een tuin kan zowel dier- als kindvriendelijk zijn. En bij elke tuinstijl kunt u rekening houden met ecologische en duurzame aspecten. Laat u dus inspireren door de verschillende tuinstijlen en mogelijkheden!

Waar moet ik bij het kopen van een tuinbeeld op letten?

Decoraties spelen dus een grote rol bij het creëren van een bepaalde stijl tuin. Een tuinbeeld past in elke tuin! Er zijn namelijk veel verschillende soorten beelden voor in de tuin. Bij het kopen van een tuinbeeld moet u wel op een aantal dingen letten:

 • type beeld (bijvoorbeeld een beeld van een dier of mens, een abstracte vorm of fontein)
 • materiaalkeuze (bijvoorbeeld beton, metaal, natuursteen, versteend hout, plastic)
 • de grootte van het object (in verhouding tot uw tuin)
 • hoe past het tuinbeeld bij andere tuinelementen, zoals waterpartijen

Welke type tuinbeelden passen bij welke tuinstijl?

Of u voor een abstract of figuratief beeld kiest, is natuurlijk helemaal aan u. Net als de keuze voor een beeld van een mens of dier - en of u een fontein wilt plaatsen. Het hangt helemaal van uw eigen stijl en smaak af. Wel passen sommige beelden beter bij bepaalde tuinstijlen. Daarom hieronder vijf tips:

 1. Abstracte sculpturen passen goed in een moderne tuin.
 2. Ook beelden van mensen passen vaak goed in een moderne tuin.
 3. Beelden van vogels en andere kleine dieren passen in veel soorten tuinen, waaronder moderne tuinen, klassieke tuinen, kleine stadstuinen, bostuinen, mediterrane tuinen, boerderijtuinen en kindvriendelijke tuinen.
 4. Kies bij een grotere boerderijtuin voor grotere beelden van boerderijdieren.
 5. Fonteinen en waterpartijen passen goed in watertuinen en Japanse tuinen, maar ook in boerderijtuinen en mediterrane tuinen.

Waar moet ik op letten als het gaat om het materiaal van tuinbeelden?

Naast het type beeld is ook het materiaal waarvan het beeld gemaakt is belangrijk bij het kiezen van uw tuinbeeld. Tuinbeelden moeten van materiaal gemaakt zijn dat bestand is tegen de weersomstandigheden. Daarnaast is het goed om te kiezen voor materiaal dat past bij uw tuinstijl. Daarom hieronder drie tips voor het kiezen van het juiste materiaal bij uw tuinstijl:

 1. Natuurlijke materialen als (versteend) hout, riet, bamboe en rotan passen goed bij tuinen met een natuurlijke uitstraling, zoals ecotuinen, bostuinen, natuurlijke tuinen en boerderijtuinen.
 2. Metalen en legeringen zoals ijzer, staal en brons passen goed in moderne tuinen, kleine stadstuinen en hippe loungetuinen.
 3. Natuursteen en aardewerk passen goed in klassieke, romantische tuinen, wellnesstuinen en mediterrane tuinen.

Materialen: onderhoud, risico’s en duurzaamheid

Hierboven gaat het vooral om de uiterlijke aspecten van de verschillende materialen. Maar u moet ook rekening houden met de andere aspecten van de materialen waar een tuinbeeld van is gemaakt. Daarom bespreken we hieronder van een aantal materialen hoe u deze onderhoudt, wat de risico’s zijn en of de materialen duurzaam zijn.

 

Beton

Veel tuinbeelden zijn gemaakt in (giet)beton. Bijvoorbeeld: ornamenten, dierenfiguren, zuilen, waterpartijen en fonteinen. Tuinbeelden van beton kunnen goed tegen de invloeden van het weer. Ze zullen niet snel slijten. Wel kan er algengroei ontstaan op het beeld. Beton heeft een lange levensduur. Het is samengesteld uit natuurlijke grondstoffen, die vaak op korte afstand ruim voorradig zijn én gerecycled kunnen worden. Een duurzame keuze dus. Een nadeel van betonnen tuinbeelden is dat er vaak wordt gewerkt met gietmallen. Uw beeld is dus niet uniek, het wordt ontelbaar vaak gegoten. Daardoor is de prijs voor het tuinbeeld relatief laag. Een ander nadeel is dat grotere betonnen beelden zwaar zijn, waardoor u het beeld niet makkelijk verplaatst.

+ lange levensduur

+ duurzaam

+ relatief goedkoop

- algengroei

- niet uniek

- zwaar in gewicht

 

Metaal

Metalen sculpturen, metalen beelden of metalen figuren zijn een mooie toevoeging voor uw tuin. Metalen beelden hebben een eigenzinnige uitstraling en gaan lang mee. De kleur van sommige metalen kan door zure regen wat veranderen, maar daar worden de beelden vaak alleen maar mooier van. Houdt u hier niet van? Onderhoud de beelden dan door de roest eraf te halen en het beeld te lakken. Metaal is minder zwaar dan beton. U verplaatst grotere beelden daarom makkelijker zelf. Ook zijn metalen beelden unieker dan betonnen beelden. Metaal is van zichzelf niet duurzaam. Het kost veel energie om ijzer te winnen en te smelten. Wilt u toch voor duurzaam en natuurvriendelijk gaan? Kies dan voor tuinbeelden die zijn gemaakt van gerecyclede metalen.

+ unieke uitstraling

+ relatief goedkoop

+ licht in gewicht

+ lange levensduur
+ eenvoudig in onderhoud

- meestal niet duurzaam (tenzij u voor gerecyclede metalen kiest)

 

Fiberclay

Fiberclay wordt gemaakt van glasvezel en klei. Het materiaal is erg sterk, duurzaam en milieuvriendelijk. Het lijkt qua uiterlijk op steen of beton, maar is een stuk lichter. Daarnaast zijn tuinbeelden van fiberclay weersbestendig. Wel moet u een beeld van dit materiaal bij vorst naar binnen halen, of beschermen met bubbelplastic. Omdat fiberclay een geverfd materiaal is, is enig onderhoud noodzakelijk. Het beeld blijft extra mooi als u het beschermt met een laag blanke lak. Dit voorkomt ook algenvorming. Beelden in fiberclay zijn over het algemeen niet heel duur.

+ sterk en duurzaam materiaal

+ licht in gewicht

+ milieuvriendelijk

+ relatief goedkoop

- niet uniek

- niet volledig vorstbestendig

- enig onderhoud is noodzakelijk

 

Natuursteen

Ook natuursteen wordt vaak gebruikt voor tuinbeelden. Voordelen van natuursteen zijn de luxe uitstraling en lange levensduur. Het nadeel is dat de beelden broos en gevoelig zijn. Ze hebben veel onderhoud nodig en zijn niet krasbestendig. Ook is een tuinbeeld van natuursteen zwaar. Daarnaast zijn beelden van natuursteen relatief duur. Wel is natuursteen duurzaam; de steen wordt gebruikt zoals hij in de natuur gevonden wordt. Bovendien heeft het beeld een lange levensduur.

+ luxe uitstraling

+ lange levensduur

+ duurzaam

+ uniek

- veel onderhoud nodig

- niet krasbestendig

- relatief duur

- zwaar in gewicht

 

Versteend hout of fossiel hout

Versteend hout of fossiel hout, is hout dat miljoenen jaren oud is. Na het afsterven van de boom zijn de vorm en structuur van de houtcellen omgezet in kwarts. Versteend hout heeft vaak nog de kleuren van hout, denk aan: diverse tinten geel, oranje, rood, bruin en zwart. Het heeft een mooie natuurlijke uitstraling en komt daardoor goed tot recht in veel tuinen. Ook is het materiaal duurzaam. In tegenstelling tot gekapt hout, gaat het hier om hout van een boom die al jaren dood is. Beelden van versteend hout zijn altijd uniek, omdat elk stuk hout uniek is. Het materiaal is zeldzaam en daarom relatief duur. Daarnaast zijn beelden van versteend hout vaak erg zwaar.

+ natuurlijke uitstraling

+ uniek

+ duurzaam

- relatief duur

- zwaar

 

Plastic

Veel tuinwinkels verkopen tegenwoordig ook plastic tuinbeelden. Deze zijn vaak veel goedkoper dan tuinbeelden van andere materialen. Ook wegen ze niet veel. Toch raden wij af om plastic tuinbeelden te kopen. Plastic tuinbeelden zijn niet milieuvriendelijk, vanwege de grondstoffen die nodig zijn om plastic te maken. Daarnaast blijven plastic beelden niet lang mooi. De beelden zijn niet uniek en hebben doorgaans een wat kitscherige uitstraling.

+ goedkoop

+ licht in gewicht

- niet duurzaam

- geen lange levensduur

- niet uniek

- kitscherige uitstraling

Wat maakt de tuinbeelden van mooievogels.nl eerlijk en duurzaam?

Bij mooievogels.nl verkopen we prachtige unieke tuinbeelden, met hart voor mens, dier en natuur. Hoe doen wij dat?

 • Onze kunstenaars in Afrika maken unieke beelden waarop u niet snel bent uitgekeken
 • Onze kunstenaars recyclen metaal en gebruiken restijzer
 • Onze beelden zijn van hoge kwaliteit en hebben een lange levensduur
 • Onze kunstenaars krijgen een eerlijke prijs en werken onder veilige werkomstandigheden

Unieke beelden

Koopt u een beeld in een tuinwinkel, dan weet u dat er van dat beeld nog honderden anderen zijn. Dit geldt niet voor onze beelden. Alle beelden die wij verkopen, zijn handgemaakt. Koopt u een beeld bij ons, dan is deze dus altijd uniek: niemand heeft hetzelfde beeld als u. Zo weet u zeker dat u écht iets bijzonders in uw tuin heeft staan.

Lange levensduur

Onze beelden gaan lang mee. Ze zijn zo bewerkt dat ze goed tegen de Nederlandse weersomstandigheden kunnen. Staat uw tuinbeeld langer in de tuin, dan kan het door de weersinvloeden een zogenaamde patinalaag krijgen. Dit is een prachtige roodbruine gloed, die uw tuinbeeld een ‘vintage’ uitstraling geeft. Houdt u hier niet van? Onderhoud het beeld dan door de roestlaag te verwijderen en het beeld opnieuw te lakken.

Bij huis- en tuindecoratie kiezen veel mensen voor goedkope producten, die op dit moment ‘trendy’ zijn. Zijn ze op het beeld of de versiering uitgekeken? Dan gaat het weer de prullenbak in! Wij vinden dat zonde. Daarom moedigen wij mensen aan om goed na te denken voordat ze tuindecoratie kopen. Liever één keer iets goeds kopen, dan elk jaar iets nieuws, vinden wij. Op onze bijzondere beelden raakt u niet snel uitgekeken. Zelf hebben wij een aantal beelden al meer dan 10 jaar in de tuin staan! Hopelijk geniet u net zo lang van uw aankoop.

Restijzer

De meeste metalen zijn van zichzelf niet duurzaam. Zo kost het ontzettend veel energie om ijzer te winnen en om te smelten tot beelden. Daarom maken onze Afrikaanse kunstenaars gebruik van gerecycled metaal en restijzer. Met andere woorden: de beelden worden gemaakt van ijzer dat anders op de vuilnisbelt zou blijven liggen. Zo slaan we twee vliegen in één klap: de vuilnisbelt neemt af én er hoeft geen nieuw ijzer gewonnen te worden. Met een ijzerguillotine snijden de kunstenaars olievaten, hekwerk, plaatmetaal, auto-onderdelen en ander restmateriaal in de juiste vorm. Deze onderdelen lassen ze aan elkaar tot kleine of grote vogels en andere dieren. In Nederland worden de vogels afgewerkt met een blanke lak. Dit geeft een mooie glans en zorgt ervoor dat de beelden zonder problemen in de tuin kunnen staan.

Eerlijke prijs en veilige werkomstandigheden

Veel huis- en tuindecoratie die in Nederland te koop is, is goedkoop. Meestal omdat het in verre landen is gemaakt, door mensen die daar weinig geld voor krijgen. Dat vinden wij oneerlijk. Daarom geven wij onze Afrikaanse kunstenaars een eerlijke prijs. Zo kunnen de kunstenaars eten kopen voor hun familie én hebben ze ruimte om hun bedrijf uit te bouwen, personeel aan te nemen en te professionaliseren. Doordat de kunstenaars een eerlijke prijs krijgen, kunnen ze hun werkplaats ook veiliger maken. Koopt u een tuinbeeld van mooievogels.nl? Dan draagt u bij aan eerlijke handel! Fijn om te weten, toch?

In wat voor tuinstijlen passen de tuinbeelden van mooievogels.nl?

De tuinbeelden van onze kunstenaars passen eigenlijk in alle tuinstijlen, maar komen vooral tot hun recht in:

 • de klassieke tuin (kies voor een wat groter, elegant beeld);
 • de stadstuin (kies voor een klein, speels beeld);
 • de bostuin (kies voor meerdere kleine beelden van dieren die in uw tuin voorkomen);
 • de ecotuin (kies bijvoorbeeld voor waterschalen voor vogels);
 • de boerderijtuin of landelijke tuin (kies voor grotere beelden, bijvoorbeeld van boerderijdieren);
 • de mediterrane tuin (kies voor siervogels);
 • en de kindvriendelijke tuin (kies voor beelden van dieren die tot de verbeelding spreken).

Ook als u een mengeling van tuinstijlen heeft, zijn onze beelden een mooie toevoeging voor uw tuin.

Ons assortiment

Kortom, wilt u tuindecoratie die past bij uw tuinstijl, die duurzaam is en waarvoor de kunstenaars een eerlijke prijs krijgen? Of bent u op zoek naar een uniek cadeau voor iemand met hart voor duurzaamheid en eerlijke handel? Dan zijn de beelden van mooievogels.nl bij uitstek geschikt! Bekijk ons volledige assortiment hier.